barchinona

PATRIMONI

 

Una setmana més

Una setmana més hem de recomanar-vos la lectura d’un post del facebook Reinald Heritage de l’historiador Reinald González, un dels millors especialistes en patrimoni històric arquitectònic de Barcelona.

Per què us el recomanem? Per un altre vestigi patrimonial que perdrem a la ciutat.
És el post del 4 de desembre.

HISTORIOGRAFIA

 

La historiadora Mercè Tatjer, Medalla d’honor de la Ciutat de Barcelona

Estem molt contents d’informar-vos que la historiadora i geògrafa Mercè Tatjer i Mir ha rebut la Medalla d'honor de la Ciutat de Barcelona, en un acte solemne al Saló de Cent.

Una medalla concedida amb tota justícia a una historiadora que ha dedicat tota la seva vida a l’estudi apassionat de la nostra ciutat, i sobretot, de la seva gent, dels seus barris, defensant i mantenint la memòria del patrimoni històric d’una manera sempre activa i sempre militant.

Des de Barchinona.cat us podem afirmar que és de les persones més generoses, entusiastes i compromeses que coneixem pel que fa a saber, sentir i compartir la història de Barcelona.

Tots els que estudiem la història d’aquesta ciutat, i els que a més coneixem la Mercè Tatjer, ens n’alegrem moltíssim i felicitem l’Ajuntament per la decisió presa d’aquest honor que se li ha concedit.

Felicitats, Mercè!

PATRIMONI

 

Propera candidata a la nostàlgia: la capella de la Casa de la Misericòrdia

Reinald González en el seu facebook Reinald Heritage ens recorda la decisió presa d’enderrocar la capella de l’antiga Casa de la Misericòrdia per construir-hi un centre d’assistència primària. 

Us recomanem que hi entreu i el llegiu. Sempre recomanable, com tota la resta de notícies que conté.

Res a dir: una decisió discutible amb massa silencis còmplices que sempre posa les coses fàcils. Així ens va.

Propera candidata a la nostàlgia, la capella de la Casa de la Misericòrdia. Membres de grups de facebook, au, a buscar fotos...

PATRIMONI

 

Ripoll 25: aqüeducte romà, primer Estudi General i clar símptoma patrimonial

Gràcies a Reinald Gonzàlez i el seu sempre recomanable facebook ens assabentem que ja fa 18 anys que els companys de Veclus s.l. van descobrir la secció transversal de l’aqüeducte romà a la finca número 25 del carrer de Ripoll, en el marc d’un estudi històric-arquitectònic que realitzaven. Va ser també durant les tasques de documentació per a aquest estudi que es va descobrir que en aquell lloc hi havia hagut el primer Estudi General (diguem-ne ara Universitat) de Barcelona.

Malauradament, aquesta recerca, aquest estudi i aquestes troballes, amb tot el que van tenir d’important per a la ciutat (i de bon record per als que hi vam participar), al llarg dels anys ha anat deixant un pòsit agredolç, fruit de com es tracta sovint el patrimoni arquitectònic històric a Barcelona.

Primer, va ser la retirada en la continuació del projecte de l’equip que va fer la recerca històrica a favor de la discriminació positiva; després, la vergonyosa i no-gens ètica apropiació pública del descobriment de la secció de l’aqüeducte per part d’un factòtum amb salacot (que mai no va tenir res a veure en la recerca) en un programa de TV3 sobre arqueologia; i finalment, les diverses campanyes de restauració que s'estan fent amb enderrocs medievals inclosos, com l'arc del segle XIII que donava a la plaça i que va ser enderrocat el 15 de novembre del 2016.

Teniu més informació clicant en aquest enllaç.

RECURSOS ON-LINE

 

L’ICUB digitalitza més de 600.000 documents d’interès patrimonial que estaran a l’abast de la ciutadania

L'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) ha dut a terme un procés de digitalització intensiva de 600.000 documents d'interès patrimonial dins del programa BCN Open Challenge 2015, promocionat i subvencionat per Barcelona Activa.

La línia liderada per l'ICUB consistia a digitalitzar documents d'interès patrimonial conservats en les col·leccions dels museus municipals per fer-los consultables en línia de manera gratuïta i sense cap limitació d'accés.

En la digitalització de més 600.000 documents -impresos, correspondència, fotografies, manuscrits, llibres, revistes, estampes- han participat els museus del Disseny, Etnològic, Ciències Naturals, Frederic Marès, de la Música, d'Història de Barcelona, la Col·lecció Filatèlica Ramon Marull/Gabinet Postal, el Servei d'Arqueologia de Barcelona, els arxius Fotogràfic i Històric de la Ciutat, la Biblioteca Pública Arús i l'Institut Botànic de Barcelona. També s'ha convidat a participar a l'Arxiu Històric de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i a l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona.

La previsió és que a principi de 2018 tots els documents digitalitzats estiguin disponibles en línia per a la ciutadania.

HISTORIADORES

 

Maria Teresa Ferrer Mallol (1940-2017)

En un any que comença a ser força funest pel que fa a la historiografia a la nostra ciutat, ens fem ressò de la mort, aquest dissabte 4 de març, de la Dra. Maria Teresa Ferrer i Mallol, als 76 anys.

Historiadora medievalista, deixeble del Dr. Emilio Saez, des de principis dels anys 70 estava vinculada a la Institució Milà i Fontanals del CSIC a Barcelona, on prestà els seus serveis durant tota la seva carrera, presidint aquesta institució entre els anys 1985 i 1994.

Com a medievalista va estudiar les relacions polítiques i comercials entre els països de l'àrea mediterrània a l'edat mitjana; la navegació, la pirateria i el cors a la Mediterrània medieval; les minories islàmiques als estats de la Corona d'Aragó dins el context de les relacions entre cristians i musulmans a l'edat mitjana, i l'alienació de la jurisdicció local per la Corona i el retorn d'aquests llocs al Patrimoni reial durant la baixa edat mitjana. Especialment, va tractar els aspectes econòmics i les relacions mercantils de Catalunya durant els segles XIV i XV, essent autora de nombrosos estudis publicats.

HISTÒRIA

 

Victòria Mora, una estudiosa del món medieval jueu de Barcelona

Quan tot just ens fèiem ressò, la setmana passada, de la mort de Frederic-Pau Verrié, ens arribava la notícia el passat dilluns 13 del traspàs de Victòria Mora i Pons, una de les més estretes col·laboradores de Verrié en el Museu d’Història de la Ciutat, on va exercir tasques de conservadora.

Victòria Mora va ser estudiosa del món medieval barceloní, i sobretot, de la seva comunitat jueva, arribant a ser la responsable del Centre d’interpretació del Call del MUHBA des de la seva inauguració el 2005 fins gairebé la jubilació de la Victòria, el 2012.

Des de Barchinona.cat, recordem amb carinyo l’amabilitat de la Victòria en les ocasions que vam tenir de parlar amb ella, i lamentem que en menys d’una setmana hagin desaparegut dues de les veus que eren memòria viva del museu d’Història de la nostra ciutat, que aviat celebrarà el seu setanta-cinquè aniversari.

HISTORIADORS

 

Frederic-Pau Verrié (1920-2017)

Aquest dissabte ens arribava la trista notícia de la mort de Frederic-Pau Verrié, als 96 anys.

Deixeble d’Agustí Duran i Sanpere, el 1946 Frederic-Pau Verrié va ser nomenat arxiver a l’Institut Municipal d’Història, i del 1970 al 1972 i del 1980 al 1985 va dirigir el Museu d’Història de la Ciutat, dirigint l’excavació del primitiu baptisteri cristià de Barcelona i participant en la renovació del subsòl arqueològic i la recuperació de l'espai sota les voltes del Tinell. També va redactar el projecte d'ampliació i reforma general del museu el 1982.

Home d’un àmplia cultura i memòria, era especialista en pintura gòtica catalana i va ser un dels fundadors d’Ariel, revista literària i artística publicada a Barcelona entre 1946 i 1951.

Article de Joan Josep Isern a Vilaweb: «Frederic-Pau Verrié: un dels nostres últims savis».
Obituari a l’Ara.cat.
Obituari a El Periódico.
Article a la Viquipèdia sobre en Verrié.
Verrié participant en un acte d’homenatge a Gudiol. (vídeo).

PREMIS

 

Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona

La setmana passada es van fer públics els Premis Ciutat de Barcelona 2016, atorgats per l’Ajuntament de Barcelona. Enguany, el Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona ha sigut atorgat a l’obra Barcelona Supermodelo. La complejidad de una transformación social y urbana (1979-2011) d’Alessandro Scarnato. Un llibre que recorre les transformacions urbanístiques i arquitectòniques de la ciutat en els anys 1979-2011 i la seva incidència en la realitat social de Barcelona.

La decisió del premi va ser acordada per unanimitat entre els membres del jurat, format per Francesc Vilanova (president), Mercè Tatjer, Marina Picazo, Josep Maria Salrach i Carme Riu.
Igualment, el jurat va fer una menció especial a l’obra Can Ricart i el patrimoni industrial a Barcelona, de Salvador Clarós i Ferret, «per ser un llibre valent i testimonial que mostra el protagonisme dels moviments veïnals en la transformació de la ciutat i la defensa del seu patrimoni».

EXPOSICIONS

 

Dues noves exposicions sobre Barcelona

La setmana passada es van inaugurar dues noves exposicions que, tot i ser de temàtiques molt diferents i des de punts de vista no gens coincidents, semblen molt interessants i recomanables en tant que tracten matèria barcelonina.

1917-2017. Trasmediterránea” és l’exposició que celebra el centenari de l’empresa Trasmediterránea i que vol explicar la història d’aquesta companyia tan estretament lligada a Barcelona. Una exposició que combina recursos de gran format, grans xemeneies de bucs i fotografies a mida real dels espais interiors de les naus, amb peces de les col·leccions de la Compañía Trasmediterránea i del Museu Marítim de Barcelona. Aquesta exposició la podeu veure al Museu Marítim fins l’1 de maig.

Les cares de Barcelona” és l’exposició inaugurada al Museu Etnològic de Barcelona el passat 22 de gener. Aquesta exposició ens proposa mirar Barcelona des dels ulls de l’antropologia, i segons el seu text de presentació «no és cap resum de la ciutat ni un compendi de les seves característiques principals, sinó una invitació a repensar la ciutat a partir d'alguns elements (la gent, els missatges, les festes, els carrers i els edificis, les cultures...), que donen títol als diferents àmbits de l'exposició i que constituiran eines per tal d'analitzar des de perspectives noves la ciutat on vivim». Una exposició que caldrà visitar, doncs, si volem entendre la ciutat...

ARXIUS

 

100 anys de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

Aquest 2017, tots els que ens dediquem a la història de Barcelona o ens agrada o la sentim o en som aficionats (o simplement, ens agrada la nostra Ciutat i ens sentim barcelonins!) estem d’enhorabona: l’Arxiu Històric de la Ciutat celebra el seu centenari.

El proper divendres, 3 de febrer, a les 11.15 h, es presentarà el programa d’actes del centenari, en un acte que anirà a càrrec del Primer Tinent d’Alcalde, Gerardo Pisarello, del Comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, de l’Arxiver en Cap de la Direcció Executiva del Sistema Municipal d’Arxius, Joaquim Borras, i del Director de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Xavier Tarraubella.

Naturalment, des de Barchinona.cat, ens alegrem molt d’aquest aniversari i volem felicitar a totes les persones que treballen a la casa i al seu actual director Xavier Tarraubella. Des d’aquí, com sempre, us anirem informant de tots els actes que es realitzin durant aquest any d’aniversari.
Presentació del programa d’actes: Divendres 3 de febrer, 11.15 h, Sala d’Actes Agustí Duran i Sanpere de l’AHCB (c. Santa Llúcia, 1).

BIBLIOTEQUES

 

Reproduccions amb dispositius mòbils a la Biblioteca de Catalunya

Des d’aquest mes de gener de 2017, la Biblioteca de Catalunya ofereix als seus usuaris la possibilitat d’utilitzar els seus dispositius mòbils per fer reproduccions de treball dels documents de les col·leccions de la Biblioteca, amb finalitat d’ús privat i/o investigació. S’han habilitat espais específics a les sales de lectura per utilitzar aquest servei.

La voluntat de la Biblioteca és facilitar la feina dels investigadors, estudiants i  professionals en l’obtenció de la documentació que necessiten per a les seves recerques, sense perjudicar la conservació dels documents patrimonials, que seran en cada cas valorats pels tècnics de la Biblioteca, abans d’autoritzar-ne la seva reproducció.

Amb aquesta iniciativa la BC se suma a biblioteques nacionals com la British Library, la Bibliothèque Nationale de France o la Biblioteca Nacional de España, entre d’altres, que els darrers temps han decidit obrir aquest servei. Més informació en aquest enllaç.

Recordem que, des de fa uns mesos, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona també permet la realització de reproduccions directament i per mitjans propis de l'usuari, autoritzada pel personal tècnic de la sala de consulta, sempre que no existeixin motius legals o de conservació dels documents que ho impedeixin.

EXPOSICIONS

 

Nova exposició a Pedralbes

El Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes inaugura aquesta setmana una nova exposició temporal: "Dones silenciades. El llegat de Sor Eulària Anzizu (1868-1916) al monestir de Pedralbes".

Aquesta esposició vol explicar el llegat de sor Eulària (Mercè Anzizu i Vila), una dona de la Renaixença de gran rigor intel·lectual que dugué a terme una labor incansable com a escriptora, historiadora, arxivera i promotora de la restauració monumental del monestir de Pedralbes. A través del recorregut per l’exposició, es presenta i es contextualitza la figura de sor Eulària, i es reivindica la personalitat d’una dona que, com les seves contemporànies, va viure en un entorn cultural fortament masculí.

Aquesta exposició s’inaugura aquest dilluns a les 19 h i la podrem visitar fins al 3 de maig de 2017.

EXPOSICIONS

 

El Diario de Barcelona i els primers pagesos barcelonins

En complir-se 225 anys de l’aparició del Diario de Barcelona, l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona ha volgut recordar amb una exposició titulada “Diario de Barcelona. Una empresa periodística (1792-2009)” la dilatada trajectòria d’un mitjà de comunicació molt arrelat a la ciutadania i que ha estat testimoni dels esdeveniments més rellevants per a la ciutat al llarg de més de dos segles. Aquesta exposició, que compta amb documents originals del fons d’aquest diari conserva a l’Arxiu, s’inaugurarà aquest dijous 10 de novembre a les 18.30 h.

D’altra banda, volem fer-vos saber que l’exposició “Primers pagesos/BCN. La gran innovació fa 7.500 anys” del MUHBA ha sigut prorrogada fins el 12 de febrer de 2017. Si no l’heu vist encara, us recomanem anar-hi.

NOU RECURS ON-LINE

 

Fons Fotogràfic Popular de la Barceloneta

El Fons Fotogràfic Popular (FFPB), és un projecte veïnal col·laboratiu que va nèixer l’any 2014 com a grup de treball de la Casa de la Barceloneta 1761, amb l’objectiu principal reconstruir la memòria gràfica del barri. El Fons es basa fonamentalment en les aportacions de fotografies dels veïns i veïnes i també de les entitats del barri i les institucions culturals de la ciutat. La finalitat és anar construint una finestra àmplia oberta a la memòria i a la història de la Barceloneta.

El procés de digitalització del fons, ha estat possible gràcies a un acord entre el Districte de Ciutat Vella i la Casa de la Barceloneta. L’Arxiu del Districte de Ciutat Vella es va fer càrrec de la digitalització de les imatges i a partir d’ara serà consultable i a l’abast de tothom al web de la Casa de la Barceloneta. L’entitat custodiarà des d’aquest moment el fons gràfic que l’arxiu del Districte li ha lliurat.

RECURS

 

Una nova aplicació web: la prehistòria documentada a Barcelona

Dins del marc de l’exposició que s’està celebrant ara al MUHBA, “Primers pagesos BCN: la gran innovació fa 7.500 anys”, el Servei d’Arqueologia de Barcelona ha creat un aplicatiu que ens permet descobrir totes les àrees del pla de Barcelona on els arqueòlegs han documentat restes prehistòriques.

Aquest espai web està dividit entre el Neolític antic i el Neolític final, ja que la geomorfologia de la ciutat al pla de Barcelona i la línia de costa va canviar considerablement. Dins de cada període hi podem trobar les diverses zones de la ciutat on hi ha hagut restes documentades, i dins de cada intervenció marcada, es pot accedir i veure un petit resum i una selecció d’imatges, de l’estratigrafia, de peces descobertes i treballs in situ en l’excavació.

Tota la informació està extreta de la Carta Arqueològica de Barcelona, inventari del passat històric de la ciutat que té com a objectiu oferir tota la documentació del seu patrimoni arqueològic.

PREMIS

 

Premi Ferran Soldevila

El proper 26 de gener a les 19 hores l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya acollirà la convocatòria de la XXXIIena edició del Premi Ferran Soldevila i la presentació de les obres premiades ex aequo en la XXXena edició (2014), quan encara estava dedicat a obres inèdites: El Braç Militar de Catalunya (1620-1714) d’Eduard Martí i Fraga i La premsa a Catalunya durant la Guerra de Successió de Xevi Camprubí Pla.

Des de Barchinona.cat aprofitem la notícia per felicitar al Dr. Xevi Camprubí, que amb el seu treball, L’impressor Rafael Figueró (1642-1726) i la premsa a la Catalunya del seu temps, ha guanyat un accèssit al Premi Claustre de Doctors de la Universitat de Barcelona.

TELEVISIÓ

 

Barcelona, otros tiempos (1967)

Des de fa un parell de setmanes, ja està disponible al web RTVE a la carta la sèrie Barcelona, otros tiempos, una sèrie de cinc documentals sobre la història contemporània de Barcelona que Televisión Española va emetre fa 50 anys, entre el 5 de gener i el 9 de febrer de 1967.

Es tracta de cinc documentals realitzats i escrits per Ricardo Fernández de Latorre (1928-2005), un dels pioners del format documental històric televisiu a Espanya, amb la col·laboració de l’historiador Pere Voltes Bou (1926-2009), director de l’Institut Municipal d’Història de Barcelona entre 1957 i 1982.

Un altre dels noms destacats vinculats a aquests documentals és el de Joan Lluch, que en fa la locució. Joan Lluch (1932-2006) va ser el periodista barceloní encarregat de les locucions de les transmissions del Liceu i del Palau de la Música Catalana durant més de 30 anys i responsable del programa radiofònic operístic Gran Gala.

Els documentals duren una hora i són en blanc i negre.

Ens ha semblat interessant recomanar-vos-els, d’una banda, per què ens semblen un testimoni historiogràfic excepcional (pel que fa al mitjà del que formen part: sens dubte, uns dels primers documentals televisius sobre història de Barcelona) i, en segon lloc, perquè tenen l’atractiu de veure com eren i com es plantejaven visualment els documentals a la televisió fa cinquanta anys.

Aquest són els cinc documentals. Si els voleu veure, cliqueu damunt dels respectius títols.

Barcelona, otros tiempos (I). Recuerdos del XIX
Barcelona, otros tiempos (II). Un nuevo siglo
Barcelona, otros tiempos (III). Tragedia y esperanza
Barcelona, otros tiempos (IV). Ocho años más
Barcelona, otros tiempos (V). Hacia otra Exposición Universal

FOTOGRAFIA

 

Nou àlbum de l’Arxiu Fotogràfic del CEC: Carles Fargas i Bonell

L’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya ha publicat on-line un nou àlbum de fotografies. En aquesta ocasió es tracta d’un recull d’imatges de la Barcelona d’entre 1910 i 1930 d’en Carles Fargas i Bonell. Són imatges que donen testimoni de les transformacions del paisatge urbà i que recullen l’activitat i l’ambient al carrer.

Per veure aquest nou àlbum de fotografies antigues, cliqueu aquí.

COMMEMORACIÓ

 

Cinquanta anys de l’enderroc del Somorrostro

Aquests mesos de juny i juliol fa cinquanta anys de l’enderroc del barri de barraques del Somorrostro. És important no oblidar unes realitats que van existir a Barcelona fins no fa gaire (si no és que, sota altres formats, continuen encara ara).

Al Centre Cívic Barceloneta,  aquest dimecres, s’inaugura l’exposició “50 anys de l’enderroc del barri del Somorrostro”, amb imatges de la vida al barri del Somorrostro, el seu enderroc el juny de 1966 i el trasllat forçós dels veïns al barri de Sant Roc de Badalona. També hi haurà un debat públic titulat “Del Somorrostro a Sant Roc. 50 anys de la destrucció d’un barri”, en el que es debatran els fets i el context històric, amb experts i el testimoni d’antics veïns que van viure el trasllat forçós des del Somorrostro a barracons provisionals i a pisos al barri de Sant Roc, a Badalona. L’exposició la podreu visitar fins el 25 d’aquest mateix mes de juliol.

Us recordem, també, que, fins el 30 de juliol, a la Galeria Fotogràfica Ilmondo, hi ha l’exposició “Ignasi Marroyo. Somorrostro, imatges d’una època”, amb el conjunt de fotografies que aquest fotògraf va fer i que mostren la cruesa de les condicions de vida en aquest barri de barraques.

PREMIS

 

Albert García Espuche, guanyador del XXXIè Premi Ferran Soldevila

Albert Garcia Espuche, amb la seva obra Una societat assetjada. Barcelona 1713-1714, editada per Empúries, ha guanyat el XXXIè Premi Ferran Soldevila de Biografia, Memòries i Estudis Històrics. Aquest llibre ofereix un marc general i alhora detallat del que va significar el setge borbònic durant la Guerra de Successió per a la ciutat de Barcelona, mitjançant la presentació de centenars de casos particulars que configuren, a partir de relats particulars, un retaule coral de la vida dins la Barcelona assetjada.

L’historiador Francesc Vilanova Vila-Abadal ha obtingut una menció especial per l’obra Fer-se franquista. Guerra civil i postguerra del periodista Carles Sentís (1936-1946).

El jurat ha estat integrat per Teresa Abelló, Agustí Alcoberro, Eudald Carbonell, Antoni Furió, Eva Serra, Ivan Serrano, Queralt Solé i Quim Torra.

TEMES DIVERSOS

 

Blogs

  • Veclus Heritage: Sabeu el que és la tècnica constructiva coneguda com a tàpia estratificada, formigonada o reial, com és coneix al sud? Aquí us ho expliquen. Important per a Barcelona!

  • Bereshit: “Barcelona, metròpoli colonial”. Interessant article sobre la Barcelona colonial a partir de l’exposició “Ikunde” del Museu de Cultures del Món.

  • Barcelofilia: Els urinaris públics de la plaça dels Josepets (1915-1930’s).

  • La Barcelona oblidada: Dada corrupta (IX): L’Antic portal de Portaferrissa.

  • Barcelona anys trenta: 12 de febrer de 1936. Sentència contra l’Ajuntament de Barcelona pels Fets d’Octubre de 1934.

  • L’Opinió Andreuenca: 75 anys de l’escola Turó Blau.

NOVETAT

 

Estudis Històrics i Documents dels Arxius de Protocols, volum XXII

Us fem saber que ja ha sortit publicat el volum XXII de la revista Estudis Històrics i Documents dels Arxius de Protocols.

Pel que fa a la matèria històrica barcelonina, us podem destacar els articles: «Llibres d’òbits o llibres de funeràries de les parròquies de Santa Maria del Pi i dels Sants Just i Pastor i els notaris de Barcelona (1372-1500)», de Josep Hernando; «Els proveïdors catalans de l’exèrcit borbònic durant el setge de Barcelona de 1713-1714», de Benet Oliva i Ricós; «Decoració escultòrica d’una galera setcentista construïda a la drassana reial de Barcelona», de Carles Dorico i Alujas; o «Transmisión del oficio y familia en el mundo gremial. Los sederos de Barcelona, 1770-1817», de Yoshiko Yamamichi.

Estudis Històrics i Documents dels Arxius de Protocols és una revista publicada per la Fundació Noguera i el Col·legi de Notaris de Catalunya.

JORNADES

 

IV Tarda de Jardins i Jardiners

L’associació Jardins i Jardiners. Art, ciència i ofici als Països Catalans celebra aquest dimarts la “IV Tarda de Jardins i Jardiners”. Quatre conferències constitueixen el programa, les dues primeres, “Els jardins de Santiago Rusiñol. Del simbolisme al paisatgisme” i “Crònica. L’amor a les flors i les plantes, signe de civilització. Artur Rigol”, aniran a càrrec de Vinyet Panyella i Teresa Garceran, respectivament. Pel que fa a la segona part de la jornada, versarà sobre temes més estrictament barcelonins. La primera conferència serà “’Barcelona Darrera mirada’. Un recurs per al coneixement dels jardins de la ciutat al segle XIX”, a càrrec d’ Albert Cubeles i Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat), en el que serà una nova presentació d’aquest recurs electrònic de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, i “El passeig de l’Esplanada i el Jardí del General: els primers jardins públics de Barcelona”, a càrrec de Jordi Cartañá. Més notícies al nostre web: Barchinona.cat.

ARXIUS

 

Dia Internacional dels Arxius

Com cada any, el 9 de juny se celebra el Dia Internacional dels Arxius.

L’Arxiu Municipal de Barcelona se suma a la festa amb un ampli i variat programa d’activitats. Exposicions, jornades de portes obertes, visites, tallers i taules rodones, per donar a conèixer el patrimoni documental de la ciutat i a promoure el paper essencial dels arxius com a garants de l’accés al coneixement i la preservació de la memòria individual i col·lectiva. Consulteu el programa d’activitats.

NOVETAT BIBLIOGRÀFICA

 

Jordi Tell, el llop solitari de l’exili català

La historiadora de l’Art Gemma Domènech acaba de publicar una completa biografia de Jordi Tell Novellas (1907-1991), fill del notari i poeta Guillem August Tell i Lafont, arquitecte i activista polític, relacionat al llarg de la seva vida amb l'independentisme i alhora amb la socialdemocràcia. Un personatge que va marxar a l'exili dues vegades, primer arran dels fets del 1934 i posteriorment al final de la Guerra Civil.

Seguint la petja del seu escàs llegat arquitectònic, Gemma Domènech ha acabat estirant el fil d'una biografia política trepidant, a vegades digne de novel·la o de pel·lícula, que enllaça ciutats com Barcelona, Berlín, Mèxic DF, Oslo o Granollers, i noms com els d'Eugeni Xammar, Willy Brandt, Manuel Serra i Moret, Josep Tarradellas o Lluís Maria Xirinacs.

Tell, el llop de l’exili català, es presenta aquest dijous al Museu d’Història de Catalunya (19 h), amb la presència de l’autora Gemma Domènech i de Joaquim Nadal, que ha prologat el llibre.

TEMES DIVERSOS

 

Blogs

TEMES DIVERSOS

 

Blogs

  • Veclus Heritage: Sobre l’evolució de les portes barcelonines a partir de les seves formes medievals. Un nou valuós article de Reinald González.

  • Els “meus” cartellistes: Article sobre sobre Marcelino Herreros, autor d’un cartell molt conegut amb el retrat de Durruti, i actiu durant molts anys com a dibuixant en l’editorial anarquista Vértice, però que també va treballar a Sant Sebastià per al departament franquista de Premsa i Propaganda (no l’hem de confondre amb el madrileny Enrique Hererros, especialista en cartell de cinema i un dels impulsors de La Codorniz). La vida de Marcelino Herreros és novel·lesca i sorprenent. Us recomanem llegir aquest article de Santi Barjau!

  • Bereshit: Barcino i la plaça de Sant Miquel.

  • Barcelofilia: La font neogòtica de la Plaça del Rei (1853-1935) i El Saturno Parque, el Cabaret de la Muerte i altres atraccions misterioses.

  • La Barcelona oblidada: Anacronismes d’un diorama de la plaça de Catalunya el 1888.

  • Catxipanda: Dues exposicions que van canviar Barcelona (1888 i 1929), per Soledad Bengoechea i Ricard Desola.

  • L’Opinió Andreuenca: Un altre tram del metro hagués estat possible.

BARCHINONA.CAT

 

Barchinona.cat als mitjans

Aquestes han sigut les últimes aparicions de Barchinona.cat als mitjans de comunicació.
Sobre l’estudi realitzat per Barchinona.cat sobre la Casa de la Premsa:

  • TV3. Reportatge d’Alonso Carnicer i Sara Grimal al Telenotícies Migdia de diumenge 17 d’abril. Notícia. Vídeo.

  • La Vanguardia. Reportatge i vídeo de Jesús Sancho el 22 de desembre de 2015. Reportatge i vídeo.

Sobre les jornades “Els gremis a Barcelona” i la ponència presentada per Albert Cubeles i Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat):

  • El Periódico. Article «La sabata de pedra de la Catedral», de Cristina Savall. 23 d’abril de 2016. Cliqueu en aquest enllaç per llegir l’article.

Sobre el web de Barchinona.cat:

  • El Periódico. Article «L’èxit de la nostàlgia», de Cristina Savall. 14 de març de 2016. Cliqueu en aquest enllaç per llegir l’article.

EXPOSICIÓ

 

Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004

El passat 24 de març, a La Virreina Centre de la Imatge, s’inaugurà una de les exposicions de l’any pel que fa a temàtica barcelonina: “Barcelona. La metròpoli en l’era de la fotografia, 1860-2004”.

Es tracta d’una exposició de prop de 1.000 obres que explora la iconografia fotogràfica de l’evolució urbanística de la ciutat al llarg d’un segle i mig d’història, sota la mirada de Jorge Ribalta, artista, crític i comissari independent.

El recorregut de la mostra repassa el vincle entre la transformació urbana, marcada per la celebració de grans esdeveniments internacionals, des de l’Exposició Universal de 1888 fins al Fòrum de les Cultures 2004, i el paper històric de la fotografia en la configuració de la percepció i opinió pública de la ciutat en un període comprès entre el sorgiment de les tecnologies fotogràfiques múltiples, a la dècada de 1850, fins a l’expansió massiva de les tecnologies digitals, Internet, la telefonia mòbil i les xarxes socials en el pas del segle XX al XXI.

S’inaugura dimecres i és al La Virreina Centre de la Imatge.

HOMENATGE A MANUEL ARRANZ

 

Un estudi inèdit de Manuel Arranz. Gràcies per l’acollida!

Han sigut uns quants centenars les descàrregues realitzades del llibre L’arquitectura religiosa a Barcelona en el segle xviii: característiques generals i actuacions significatives, de Manuel Arranz Herrero, presentat i editat a càrrec de Ramon Grau i Fernández, que us hem ofert per Sant Jordi.

Us recordem que es tracta d’un llibre de 108 pàgines que hem publicat des de Barchinona.cat com a part de l’homenatge que estem dedicant a Manuel Arranz en motiu del 25è aniversari de la seva mort, amb el desig de recordar la seva memòria i reivindicar la seva obra.

Creiem que, a més de la importància de ser un estudi inèdit d’Arranz, les seves aportacions continuen sent importants i novedoses pel que fa a la temàtica que tracta.

Cliqueu damunt la imatge de la coberta i podreu descarregar-vos aquest llibre.

I no dubteu a reenviar aquest correu a qualsevol persona que pugui estar-ne interessada!.

DOCUMENTACIÓ ON-LINE

 

El llibre del canvi de numeració dels carrers de Barcelona del 1851

Ja es pot consultar en el catàleg en línia de l'Arxiu Municipal de Barcelona el llibre de canvi de numeració dels carrers de la Barcelona que es va efectuar el 2 de juny del 1851.

Aquest llibre, conservat a l’Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona, està ordenat pels quatre districtes més el de la Barceloneta en què estava organitzada la ciutat de Barcelona, amb un índex alfabètic dels carrers que els formen, permet obtenir informació sobre quins eren els propietaris de les cases en aquell moment, així com la numeració antiga i la nova que se li va assignar.

Fins el 1851, la numeració dels carrers de Barcelona era contínua, va ser a partir d'aquesta data quan es va implantar l'ordre que coneixem avui, de números parells en una banda del carrer i senars a l'altre.

Aquest és l’enllaç al web de l’AMCB per accedir-hi.

TEMES DIVERSOS

 

Blogs

  • Veclus Heritage: De com reconèixer una porta medieval (i si potser, datar-la)... a BCN està clar!

  • Catxipanda: Barcelona 125 anys de l’abril de les dones de 1891, per Gregor Siles.

  • Barcelona Anys 30: Ludwig Stautz, forjador de la caiguda de la cúpula nazi dels alemanys a Barcelona, 1933-1934.

  • Barcelofilia: El Pavelló de lectura al Passeig de Sant Joan amb la Travessera de Gràcia (1929-1950’s).

  • Memòria dels barris: Masies més conegudes d’Horta sobre el plànol i algunes del seu radi d’influència.

  • Vademècum: Per a un inventari de la documentació sobre Sardenya de l’antic arxiu de l’Hospital de la Santa Creu.

RECURSOS

 

El patrimoni artístic de l’Ateneu, a internet

L’Ateneu Barcelonès ha inaugurat un web sobre les obres d’art d’aquesta institució. Un portal que mostra el seu valuós fons artístic conformat per testimonis molt diversos que van des de la pintura, l’escultura, la fotografia o el gravat, reunits al llarg dels anys. L’objectiu d’aquest web és apropar a la ciutadania aquest patrimoni cultural, analitzat pels principals experts en la matèria.
Aquest web ha sigut possible gràcies al patrocini de la Fundació Banc Sabadell.

Accediu al web Testimonis Artístics. Ateneu Barcelonès.

TEMES DIVERSOS

 

Blogs

CONFERÈNCIES

 

Primavera d’Història a la Finca Sansalvador

El Taller d’Història de Gràcia organitza tres nous cicles de conferències durant aquest mes de maig.
Els tres cicles són: “El Luis Garcia Berlanga essencial”, “El Capitán Trueno compleix 60 anys”, i “Moments de la transició”.

Totes les conferències són gratuïtes i tindran lloc a la Finca Sansalvador (passeig Mare de Déu del Coll, 79). Consulteu el programa, clicant en aquest enllaç.

TEMES DIVERSOS

 

Blogs

  • Veclus Heritage: Aquesta setmana, els companys de Veclus ens fan una reflexió sobre la incidència del cablejat elèctric “multigeneracional” en el patrimoni arquitectònic urbà de la nostra ciutat. Digueu-hi la vostra, també.

  • Arxiu Fotogràfic del CEC: Nou àlbum amb fotografies del Port de Barcelona. Imatges del litoral barceloní.

  • Bereshit: Article d’Enric H. March sobre El Quijote, el cap parlant i les carasses de Barcelona.

  • Barcelona Anys 30: Us presentem aquest facebook de Julià Rodríguez Camara. El seu últim post és sobre l’assalt que uns nazis alemanys van fer el 31 d’octubre de 1933 a la redacció del periòdic El antifascista al carrer de Rosselló de Barcelona.

  • Barcelofilia: Sobre els xalets dels marquès de Salamanca al passeig de Gràcia (1865-1935).

DIVULGACIÓ ON-LINE

 

Carta Històrica de Barcelona

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha creat un nou recurs divulgatiu per conèixer l’evolució urbanística de la ciutat de Barcelona: la Carta Histórica de Barcelona.

En una adaptació als nous temps d’un atles històric de Barcelona actualitzat o de la presentació audiovisual de la pròpia exposició permanent del MUHBA, la Carta Històrica de Barcelona és una transcripció cartográfica de l’evolució del creixement de la ciutat a partir de mapes històrics originals, que podem consultar, i gaudir, des de casa.

A través d’aquest recurs podem veure com ha crescut i com ha canviat la fesomia de Barcelona al llarg de 22 segles, alhora que podem gaudir de diverses capes d’informació específica, com les de nuclis poblats, edificis representatius, molins, fabriques o xarxes de transports. Un conjunt de gràfics plens de detall acompanyats de textos breus, plens de concisió i rigor, que constitueixen una reconversió cartográfica que vol traçar un discurs històric de llarga durada.

Segons el MUHBA, es tracta d’un recurs docent «per a tots els divulgadors, tècnics municipals i professors que vulguin explicar la seva aproximació histórica a la ciutat amb les eines més actuals».

Consulteu aquest recurs divulgatiu clicant en aquest enllaç.

RECOMANACIONS PER SANT JORDI

 

El Diluvio. Memorias de un diario republicano y federalista de Barcelona (1858-1939)

El Diluvio va ser un diari que es va publicar entre 1858 i 1939 a Barcelona, primer amb el nom de El Telégrafo  fins 1879. Considerat un dels diaris més populars de l’època, fou un diari rebel, que no va dubtar a enfrontar-se a les autoritats en la seva defensa d’un ideari republicà i federal. Un diari antifeixista amb una tirada similar a la de La Vanguardia.

Aquest llibre recull els articles que va escriure a l’exili Jaime Claramunt, director durant els últims vint anys de la seva publicació. Aquest periodista cubà d’origen català, empresonat per les autoritats espanyoles a causa dels seus articles donant suport a la independència de Cuba, va escriure també nombrosos articles contra Alejandro Lerroux.

Gil Toll, periodista de TV3 especialitzat en reportatge d’història econòmica, ha sigut qui ha recuperat aquests articles i els ha compilat en aquest llibre, El Diluvio. Memorias de un diario republicano y federalista de Barcelona (1858-1939), a partir de documents localitzats a Cuba, sobretot a l’Arxiu Nacional cubà, i amb l’ajuda d’historiadors locals. Un llibre que reflecteix la vida del diari i del seu director a partir de les seves experiències autobiogràfiques.

Gil Toll (editor), El Diluvio. Memorias de un diario republicano y federalista de Barcelona (1858-1939), Barcelona, Carena, 2016.

RECOMANACIONS PER SANT JORDI

 

The story of cities

Des del 14 de març, el diari anglès The Guardian publica una sèrie de reportatges amb el títol “The Story of Cities”, en els que repassa diversos moments cabdals en la història de les grans ciutats del món. Articles dedicats a Alexandria, Roma, Bagdad, Beijing, Filadèlfia, Sant Petersburg, París, Londres, Rio de Janeiro, Viena, Johannesburg...

L’article dedicat a Barcelona, publicat l’1 d’abril i signat per Marta Bausells, es titula “Barcelona's unloved planner invents science of 'urbanisation'” i està dedicat a l’urbanisme d’Ildefons Cerdà i a la importància i influència de les seves aportacions en la ciutat.

De debò que us recomanem llegir tota la sèrie completa!

TEMES DIVERSOS

 

Blogs

  • Almanac per a curiosos: L’Almanac per a curiosos del mes d’abril de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona està dedicat a la Repúblic. Per a tots aquells que sigueu amants de la documentació històrica.

  • Els “meus” cartellistes: Santi Barjau publica en el seu blog un article dedicat als germans Vidal i Molné, que van tenir una activitat força destacada a la Barcelona dels anys trenta fins que, a l’acabar la Guerra Civil, es veuen obligats a exiliar-se, han de passar pel camp d’Argelers, s’instal·len al sud de França i acaben lligats a Mònaco, on es fan amics de Grace Kelly i del príncep Rainier.

  • De Santa Creu a Sant Pau: Aquest blog de Pilar Salmeron i Miquel Terreu sobre la història de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ens recorda la publicació del llibre Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Imatges que fan història.

  • Bereshit Barcelona Map: A partir de la troballa d’una necròpolis al carrer Tuset de Barcelona, Enric H. March publica un article sobre les indagacions per identificar-la i també sobre aquesta zona de Barcelona, propera a la Travessera de Gràcia.

  • Bereshit: Voleu saber quina és l’etimologia del mont Tàber i quina va ser la raó de ser de Barcino? Un altre article d’Enric H. March per llegir.

  • Barcelona redescoberta: Oriol Pasqual escriu sobre les vaqueries a Barcelona i les seves petjades en la Barcelona actual.

  • Barcelofilia: Sobre l’escultura dedicada a Sant Jordi, obra de Joaquim Ros Sabaté, que va estar durant 40 anys a l’entrada de la Clínica Sant Jordi al barri de Les Tres Torres.

  • Memòria dels barris: Carme Martín publica un article sobre els llocs rellevants durant la Guerra Civil al Guinardó.

EL NOSTRE REGAL DE SANT JORDI

 

Un estudi inèdit de Manuel Arranz

Ens plau oferir-vos el llibre L’arquitectura religiosa a Barcelona en el segle xviii: característiques generals i actuacions significatives, de Manuel Arranz Herrero, presentat i editat a càrrec de Ramon Grau i Fernández.

Es tracta d’un llibre de 108 pàgines i la seva publicació forma part de l’homenatge que estem dedicant a Arranz en motiu del 25è aniversari de la seva mort, amb el desig de recordar la seva memòria i reivindicar la seva obra.

Ens fa contents, també, poder-vos-el oferir per Sant Jordi, diada del llibre i la rosa.

Cliqueu damunt la imatge de la coberta i podreu descarregar-vos aquest llibre.

Barchinona.cat.

DIVULGACIÓ ON-LINE

 

Carta Històrica de Barcelona

El Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) ha creat un nou recurs divulgatiu per conèixer l’evolució urbanística de la ciutat de Barcelona: la Carta Histórica de Barcelona.

En una adaptació als nous temps d’un atles històric de Barcelona actualitzat o de la presentació audiovisual de la pròpia exposició permanent del MUHBA, la Carta Històrica de Barcelona és una transcripció cartográfica de l’evolució del creixement de la ciutat a partir de mapes històrics originals, que podem consultar, i gaudir, des de casa.

A través d’aquest recurs podem veure com ha crescut i com ha canviat la fesomia de Barcelona al llarg de 22 segles, alhora que podem gaudir de diverses capes d’informació específica, com les de nuclis poblats, edificis representatius, molins, fabriques o xarxes de transports. Un conjunt de gràfics plens de detall acompanyats de textos breus, plens de concisió i rigor, que constitueixen una reconversió cartográfica que vol traçar un discurs històric de llarga durada.

Segons el MUHBA, es tracta d’un recurs docent «per a tots els divulgadors, tècnics municipals i professors que vulguin explicar la seva aproximació histórica a la ciutat amb les eines més actuals».

Consulteu aquest recurs divulgatiu clicant en aquest enllaç.

MITJANS

 

Sons de l’Edat Mitjana – El taller del Lutier

Catalunya Música (101.5 FM) ha estrenat fa poques setmanes dos excel·lents programes radiofònics que tenen a veure amb la història.

El primer és Sons de l’Edat Mitjana i, conduït per Maria Montes, ens apropa l’apassionant món de la música medieval. Podeu tenir accés als continguts del programa a través del seu web. També podeu escoltar (i llegir!) els microespais emesos amb el mateix títol des de setembre de 2013 a través del seu blog. Sons de l’Edat Mitjana s’emet tots els dissabtes de 9 a 10 h.

El segon programa que us recomanem és El taller del Lutier. Conduït per Pere Andreu Jariod, tracta d’aspectes diversos de la música relacionats sempre amb els seus mitjans d’expressió: els instruments. Com sempre en tot el que fa Jariod, la història és un factor que mai no es deixa de banda, en aquest programa. I així, ens aquests primers programes dedica un espai a rememorar el centenari de la Banda Municipal de Barcelona. Un altre dels espais estables relacionats amb la història a El taller del Lutier és la secció “El manxaire”, que compta amb la col·laboració de Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona. Podeu seguir els continguts del programa a través del seu web i del seu facebook. El taller del Lutier s’emet tots els dissabtes de 10 a 11 h.

TEMES DIVERSOS

 

Blogs

  • Veclus Heritage: Com identificar les finestres del segle XVI a Barcelona? En aquest nou article us en donen les pautes.

  • Els “meus” cartellistes: Un ampli article que recull informacions sobre alguns dels cartellistes més importants: Guiriguet, Perramon i Félix Alonso.

  • Bereshit: Un dels seus últims articles és “L’últim tramvia va ser un bar”, i està dedicat a la desaparició de les últimes línies de tramvies fa 45 anys.

  • Barcelona redescoberta: L’interessant blog de l’Oriol Pascual ens fa conèixer l’emocionant història que s’amaga darrera de d’una de les cases més emblemàtiques del passeig de la Mare de Déu del Coll en el seu darrer article “Els nens robats”.

  • La Barcelona Oblidada: “La casa Ricart, exemple de xalet aristocràtic al passeig de Gràcia (1862-83)”.

  • Barcelofilia: “Exhibicions zoològiques del domador Bidel. Gran Via / Passeig de Gràcia (1877) i Rambla Catalunya / Gran Via (1888)”.

  • La memòria dels barris: “L’antic camí de la Travessera”.

BEQUES

 

Beques per fer pràctiques en diferents àmbits culturals

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha publicat les bases específiques i la convocatòria de les beques per fer pràctiques. En total, es convoquen 53 beques en els àmbits culturals següents: béns culturals mobles, arxius, fons documentals, patrimoni arquitectònic, anàlisi i explotació de dades de l'àmbit cultural, entre d'altres. El termini per presentar les sol·licituds és del 16 al 31 de març de 2016.

Per a més informació, cliqueu en aquest enllaç.

JORNADES

 

Els gremis de Barcelona: la societat gremial

Us recordem que els dies 12, 13 i 14 d’abril tindran lloc les jornades “Els gremis de Barcelona”, organitzades per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Museu d’Història de Barcelona, les dues institucions municipals de referència en la preservació i la difusió del patrimoni dels gremis.

El gremis han estat un element fonamental a la xarxa social de les ciutats europees durant molts segles i Barcelona és un dels casos que es poden estudiar millor. Així, el primer dia de les jornades estarà dedicat especialment a la societat gremial barcelonina. Un conjunt de ponències de conjunt analitzaran de manera transversal les qüestions comunes a totes les corporacions d’oficis, sobretot les relacionades amb el poder municipal, ponències a càrrec de Jaume Riera, Eduard Juncosa, Jaume Dantí, Josep Capdeferro, Xavier Torres, Àngels Solà i Juanjo Romero.

Si voleu consultar el programa de les jornades, cliqueu en aquest enllaç.

Les jornades “Els gremis de Barcelona” estan coordinades pel doctor Pere Molas i per l’historiador Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat).

Encara està obert el periode d’inscripció per a assistir-hi!

TEMES DIVERSOS

 

Notícies i blogs

  • Les obres de remodelació de la plaça de les Glòries Catalanes ha posat al descobert un tram del Rec Comtal. Pel que sembla, l’estudi d’aquest tram permetrà conèixer molt millor els orígens i desenvolupament d’aquesta estructura tan important per Barcelona durant tants segles. Si voleu saber-ne més, us recomanem la consulta al web del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Barcelona i també al blog “El Rec Comtal” d’Enric H. March.

  • Aquest dimarts es presenta al Museu del Disseny el llibre Barcelona. Publicitat i ephemera, de Víctor Oliva i Oriol Oliva. Aquest llibre fa un repàs a la història de la societat barcelonina des de l’any 1850 fins al 1950 a través de l’anàlisi de 2.000 obres representatives dels productes més marginals de la publicitat i la creació gràfica, el que abans s’anomenaven petits impresos i ara coneixem com a ephemera, o sigui, aquells materials impresos que tenen un destí efímer, com són les etiquetes de productes, felicitacions o recordatoris de tot tipus, calendaris o cartells. Consulteu la nostra agenda per saber més dades d’aquesta presentació.

  • Veclus Heritage: Un nou article sobre les finestres de les cases i la característica tan barcelonina de l’acabat de forma conopial que mostren les llindes. Sembla complicat si es diu així, però de debò que resulta molt interessant. Llegiu-ho, llegiu-ho...

IN MEMORIAM

 

Mercè Aventin

La setmana passada va morir la historiadora Mercè Aventin i Puig. Nascuda a Barcelona, i vallesana d’adopció, l’any 1985 va entrar com a professora al Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica de la Universitat de Barcelona, on va exercir la seva docència fins el curs 2011-2012. La major part de la seva recerca la va dur a terme sobre la societat rural a Catalunya en temps feudals i les seves estructures familiars. També va redactar obres de síntesi d’història de Catalunya en col·laboració amb Josep M. Salrach,va coordinar la il·lustració de la Història de Barcelona (8 volums, 1991-1997) i va dirigir (amb Manuel Risques) el volum I de la Història de l’Ajuntament de Barcelona (2007).

Tots els que la vam tenir de professora recordarem sobretot la seva gran vitalitat, tant a l’hora de donar-nos les classes com en el seu tracte personal.

ANIVERSARI

 

20 anys del Museu d’Història de Catalunya

El 29 de febrer de 1996 naixia el Museu d'Història de Catalunya per promoure el coneixement i la difusió de la història i la cultura catalanes. 
Han estat vint anys dedicats a la investigació i recerca, a la conservació i difusió de la història de Catalunya com a patrimoni col·lectiu, i a enfortir la identificació dels ciutadans amb la història nacional.

Des de Barchinona.cat, ens afegim a les felicitacions i els bons desitjos per a aquest equipament cultural de tanta importància per a la difusió del coneixement de la història del nostre país.

Durant aquest proper cap de setmana, el Museu d’Història de Catalunya té programades tot un seguit d’activitats per a tots els públics, per celebrar aquest vintè aniversari.

Cliqueu en aquest enllaç per consultar el programa.

PUBLICACIONS

 

Proveir Barcelona - Femení i singulars

Aquesta setmana, i precisament al mateix dia i a la mateixa hora (dijous a les set de la tarda, al MUHBA i al Palau de la Música Catalana) es presenten dos llibres que us recomanem:

Proveir Barcelona. El municipi i l’alimentació de la ciutat (1329-1930) . Coordinat per Mercè Renom i promogut pel Museu d’Història de Barcelona i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, recull diversos articles d’especialistes en la matèria que, tots junts, configuren el relat del proveïment alimentari a Barcelona des del període medieval al contemporani. Sens dubte, ha de ser una obra de referència sobre el tema.

Femení i singulars, de Victòria Palma. A partir dels guions de l’espai del mateix títol que s’emet a Catalunya Música, l’autora ha reescrit i compilat les biografies de diverses dones compositores i intèrprets, en un exercici de rescat de l’oblit de les grans secundàries de la història de la música, retornant-los el nom i la veu. Només per això ja és recomanable el llibre, però, n’hi ha que, a més, han tingut vinculació amb Barcelona.

ANIVERSARI

 

50 anys de La Caputxinada

Entre el 9 i l’11 de març de 1966 es van concentrar al convent dels Caputxins de Sarrià uns 450 representants d’estudiants, professors i intel·lectuals amb motiu de l’assemblea constitutiva del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB). El setge i posterior assalt policial suscità un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana que fou el germen de la Taula Rodona Democràtica, i reforçà la incorporació a la lluita antifranquista d’importants sectors eclesiàstics i professionals. Per commemorar els 50 anys de La Caputxinada, s’han previst diversos actes al llarg d’aquesta setmana. Consulteu la nostra agenda (més avall) per saber quins són els actes programats.

BREUS

 

Blogs

Almanac per a curiosos: L’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona no falla en la publicació mensual d’aquesta proposta d’imatges de documents custodiats relatius a alguna data assenyalada. L’Almanac d’aquest mes de març està dedicat a la Quaresma a Barcelona.

Veclus Heritage: Breu article, però rigorós i entenedor –com tots els seus– sobre l’acabat dels angles interiors de les llindes i muntants de les obertures barroques a Barcelona.

BREUS I BLOGS

 

Recomanacions

  • Els “meus” cartellistes: a través del seu blog, Santi Barjau ens convida a conèixer les vides paral·leles dels germans Tusell Ribas: Josep i Antoni, que es van dedicar al dibuix des de vessants diferents. Josep va ser ninotaire al Patufet i al Papitu, va fer dibuixos de publicitat i etiquetatge, però sobretot dirigia l’estudi Tusell Ribas, especialitzat en figurins de moda. Antoni va ser, sobretot, pintor paisatgista, però també es va dedicar al dibuix comercial per a productes farmacèutics i alguns cartells; la seva obra més coneguda són els cartells per a Cola-Cao.

  • Veclus Heritage: Article demolidor (ben bé en el sentit literal de la paraula) sobre un cas més d’arquitectura de substitució (llegiu-lo i entendreu la finor de l’expressió) en aquesta ciutat.

  • Bereshit: L’Enrich H. March ens ofereix una interessant mirada a l’Esquerra de l’Eixample a principis del segle XX.

JORNADES

 

Els gremis de Barcelona

Els dies 12, 13 i 14 d’abril tindran lloc les jornades “Els gremis de Barcelona”, organitzades per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Museu d’Història de Barcelona, les dues institucions municipals de referència en la preservació i la difusió del patrimoni dels gremis.

L’objectiu d’aquestes jornades és actualitzar els coneixements sobre aquestes corporacions, donant a conèixer el resultat de recerques recents i facilitant el diàleg sobre el valor dels gremis dins la història de la ciutat. Unes jornades en les quals les visions transversals del fet corporatiu es contrastaran amb les anàlisis de sectors gremials específics, aquells que han estat renovats per la recerca de nous investigadors en els darrers anys
Les jornades “Els gremis de Barcelona” estan coordinades pel doctor Pere Molas i per l’historiador Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat).

Ja està obert el periode d’inscripció per a assistir-hi.
Si voleu consultar-ne el programa, cliqueu en aquest enllaç.

BREUS I BLOGS

 

Recomanacions

— Us recordem que aquesta setmana és l’última per visitar dues interessants exposicions sobre Barcelona. Fins aquest divendres 26 teniu temps per visitar l’exposició La vida entre vies, el ferrocarril al Clot i Camp de l’Arpa (1854-1972), a l’Espai Antoni Miró Peris. D’altra banda, també us recomanem l’exposició “Mirar la ciutat. Paisatges de Barcelona”, al Castell de Montjuïc (Sala 18 del Pati d’armes), fins diumenge 28.

Arxiu Fotogràfic del CEC: Una vegada més, l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya “ens regala” un àlbum d’imatges de la Barcelona antiga. En aquesta ocasió, procedents del fons Antoni Carbonell. Imatges de Barcelona des del 1889 fins el 1940.

Veclus Heritage: Un nou article, sempre interessant, com tots els seus, en aquesta ocasió sobre l’ús de la bigueta de fusta com a base del forjats de les cases de veïns a Barcelona.

Més notícies al nostre web: Barchinona.cat.

PUBLICACIONS

 

Barcelona Quaderns d’Història,
volums 21 i 22

Aquest dimarts es presenten els volums 21 i 22 de Barcelona Quaderns d'Història, que recullen les actes del XIII Congrés d'Història de Barcelona celebrat l'any 2013 sota el títol de Barcelona i el mar. La presentació anirà a càrrec del professor Josep M. Fradera, catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat Pompeu Fabra.

El congrés “Barcelona i el mar” va aprofundir en el vincle amb la mar Mediterrània com un element essencial de la personalitat urbana de la Barcelona que s’ha anat desplegant al llarg dels segles. Alhora es va retre homenatge a la figura d’Antoni de Capmany en el segon centenari de la seva mort. Aquest congrés va ser co-organitzat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Museu Marítim de Barcelona.

Dimarts 16 de febrer de 2015, a les 19h., al Museu Marítim de Barcelona, Av. Drassanes, s/n.

BREUS I BLOGS

 

Recomanacions

Veclus Heritage: Seguint amb el tema de la volta catalana, el seu nou article parla d’una altra de les gran aportacions d’aquesta tècnica constructiva a la història de l’arquitectura: el revoltó.

— Bereshit: nou article d’Enric H. March, titulat “El Rec, Pius Rubert, Mercè Serós i el cuplet dels paraigües”.

Més notícies al nostre web: Barchinona.cat.

HISTORIADORS

 

Manuel Arranz. La història amb minúscules

L’historiador James Amelang ha volgut afegir-se a l’homenatge a Manel Arranz que estem fent des de Barchinona.cat i ens ha enviat un text en el que fa memòria dels seus records sobre Arranz, ens uns temps en què era un jove historiador vingut a Barcelona per fer la tesi doctoral.
Vint-i-cinc anys després de la seva mort, copsem que el record de Manel Arlang.html" target="_blank">cliqueu aquí.

Altres textos sobre Arranz. Cliqueu aquí.

BREUS I BLOGS

 

Recomanacions

— Novetat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya: s’ha presentat Pintamaps, una eina que permet estilitzar la cartografia de l'ICGC amb colors i transparències que nosaltres mateixos seleccionem. L'eina aconsegueix que l'usuari pugui modificar l'estil del mapa i que els canvis es visualitzin en temps real.

L’Arxiu Fotogràfic del CEC publica un nou àlbum on-line, en aquesta ocasió ple de fotografies antigues relacionades amb el Carnaval a Barcelona i a Catalunya. Cliqueu damunt l’enllaç per veure’l.

Més notícies al nostre web: Barchinona.cat

BREUS I BLOGS

 

Recomanacions

  • La revista Quaderns Agraris acaba de publicar en format d’accés obert el número 39 (desembre 2015). En ella es pot trobar l’article «Jardins d’un passat recent: el jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet», de Montse Rivero. Cliqueu damunt del títol per poder accedir a l’article.

  • La Banda Municipal de Barcelona celebra 130 anys d'existència aquest 2016. La seva història ha estat sempre lligada a la de la ciutat. Un aniversari rodó d'una de les bandes més antigues d'Europa. Per celebrar-ho, L'Auditori de Barcelona acull una exposició sobre la història de la Banda Municipal amb documents històrics, objectes i fotografies. Si voleu, podeu sentir el reportatge que sobre aquesta exposició va fer Pere Andreu Jariod per al programa Notes de Classica de Catalunya Música.

  • Veclus Heritage: No deixeu de llegir el seu últim article, sobre la volta catalana, segurament la més important aportació de l’arquitectura catalana a la història de la construcció. Com sempre, articles breus però molt valuosos.

  • Bereshit: El blog d’Enric H. March. Us recomanem el seu article més recent, titulat “Els barris de Barcelona (1976-2000): la mort de Sant Martí de Provençals”.

Més notícies al nostre web: Barchinona.cat.

HISTORIADORS

 

James Amelang: recordant Manuel Arranz

L’historiador James Amelang ha volgut afegir-se a l’homenatge a Manel Arranz que estem fent des de Barchinona.cat i ens ha enviat un text en el que fa memòria dels seus records sobre Arranz, ens uns temps en què era un jove historiador vingut a Barcelona per fer la tesi doctoral.
Vint-i-cinc anys després de la seva mort, copsem que el record de Manel Arranz segueix molt viu en aquells que el van conèixer, més enllà de la influència i importància de les seves recerques i publicacions, que esperem que amb aquest homenatge ajudem a què no perdin vigència historiogràfica.

Us recordem que al web de Barchinona.cat hi trobareu una pàgina dedicada a Manuel Arranz en el nostre apartat “Historiadors”, amb una biografia (redactada per Ramon Grau) i la relació completa de la bibliografia d’Arranz.

Us convidem a llegir aquest text de James Amelang, que trobareu en la seva versió original anglesa i, a continuació, traduït al català: cliqueu aquí.

Altres textos sobre Arranz. Cliqueu aquí.

BREUS I BLOGS

 

Recomanacions

  • Vademècum: “Els colors de les togues doctorals”. Article de Maria Toldrà sobre el sastre barceloní Joan Detrell, de principis del segle XIX, i del seu manuscrit Llibre de Joan Detrell, conservat a l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

  • Els “meus cartellistes”: el seu autor, Santi Barjau, ens ofereix un article sobre una hipòtesi d’identificació de l’autor que firma “Graus” en un parell de cartells de la guerra i a les pàgines de L’Esquella de la Torratxa, i que proposa que s’atribueixin al dibuixant publicitari Francesc Graus Roca, la tasca del qual es va centrar sobretot en l’àmbit de la propaganda de productes farmacèutics. Es tracta d’un dibuixant interessant que val la pena revisitar.

  • Almanac per a curiosos: sempre fidel a la seva entrega mensual, des de l’AHCB. Aquest mes, dedicat a lExposició Internacional de 1929.

  • Facebook Veclus Heritage: sempre amb els seus interessants articles: un sobre les cobertes de les basíliques gòtiques de Barcelona (Catedral, Santa Maria del Mar, Sant Just i Pastor, Pi, Pedralbes) i un parell sobre la proposta artística de remodelació de la façana del Liceu.

HISTORIADORS

 

Seguim recordant Manuel Arranz

Continuem amb l’homenatge que aquestes setmanes volem retre a l’historiador Manuel Arranz, en el 25è aniversari de la seva mort.
Hem rebut un text de l’historiador de l’art Joan Fuguet i Sans amb records i anècdotes de les estones i treballs compartits amb Manuel Arranz.
Arranz i Fuguet van ser coautors del llibre El Palau Marc. Els March de Reus i el seu palau a la Rambla de Barcelona publicat per la Generalitat de Catalunya el 1992.

Joan Fuguet també ens ha facilitat la reproducció de dos documents vinculats a Manuel Arranz. El primer és la proposta [enllaç], signada, que van fer al conseller de Cultura Max Cahner per al llibre del palau Marc; el segon, una fitxa d'arxiu [enllaç] escrita per Manel Arranz. Aquests dos documents els podeu consultar, juntament amb altres, a la pàgina dedicada a Arranz al nostre web.

Us convidem a llegir aquest text de Joan Fuguet: cliqueu aquí.

Altres textos sobre Arranz. Cliqueu aquí.

BREUS I BLOGS

 

Informacions

— Us recomanem el fullet que conté la Nadala electrònica del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona: es tracta d’una guia per la ciutat de Barcelona del segle xix i el primer terç del xx a través de la transformació científica i tecnològica de les seves clíniques. Una guia que proposa diversos itineraris sobre la història de la cirurgia contemporània a Barcelona a través de les clíniques. Els seus autors són Alfons Zarzoso, conservador del Museu d’Història de la Medicina de Barcelona, i Sara Fajula, arxivera del Col·legi, amb la coordinació de Miquel Bruguera, director de la Unitat d’Estudis Acadèmics del COMB. Cliqueu per consultar o descarregar aquesta guia.

— Recordeu que queden pocs dies per veure l’exposició “Històries Metàl·liques. Art i poder a la medalla europea”, al Gabinet Numismàtic de Catalunya (al MNAC): diumenge 17, últim dia.

— Nou àlbum on-line de l’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya: fotografies del Passeig de Gràcia.

Facebook Veclus Heritage: article sobre el primer edifici barceloní coronat amb el tipus de coberta conegut com terrat a la catalana.

HISTORIADORS

 

Manuel Arranz, historiador del Poblenou

Continuem amb l’homenatge que aquestes setmanes volem retre a l’historiador Manuel Arranz, en el 25è aniversari de la seva mort.

Hem rebut un text de l’historiador Joan Carles Luque que ens explica la gran vinculació que Manuel Arranz va tenir amb el Poblenou.

Manuel Arranz va ser un dels fundadors de l’Arxiu Històric del Poblenou (1976) i un dels recuperadors i fundadors de l’Ateneu Popular La Flor de Maig (1978), essent president d’ambues institucions. La biblioteca pública del Poblenou duu el nom de Manuel Arranz en homenatge a aquest historiador i arxiver.

Us convidem a llegir aquest text de Joan Carles Luque: cliqueu aquí.

Altres textos sobre Arranz. Cliqueu aquí.

HISTORIADORS

 

Treballar amb Manuel Arranz (2): arxiver d’Esplugues de Llobregat

Continuem amb l’homenatge que aquestes setmanes volem retre a l’historiador Manuel Arranz, en el 25è aniversari de la seva mort.

Hem rebut un text que ens parla de la faceta d’Arranz com a arxiver a l’Arxiu Municipal d’Esplugues. La seva autora és Roser Vilardell, actual Directora del Servei de Patrimoni Cultural i dels Museus d’Esplugues de Llobregat, que va ser la persona, a més, que va succeir Manuel Arranz a càrrec de l’Arxiu d’aquesta població.

Un text que us convidem a llegir, que ens informa amb detall de la important tasca desenvolupada per Arranz, escrit amb la sensibilitat que dóna el record d’una persona apreciada que va desaparèixer.

També volem agrair a Marta de Planell, coordinadora tècnica de l’Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat que ens hagi fet arribar una fotografia del dia de la inauguració de la secció història de l’Arxiu, el 6 d’octubre de 1986, on s’hi pot veure Manuel Arranz, i un article aparegut a principis de 1991 a El Pont d’Esplugues, signat per Rosa Vilardell, amb motiu de la mort d’Arranz.

Text de Roser Vilardell. Cliqueu aquí.

Altres textos sobre Arranz. Cliqueu aquí.

ANIVERSARI

 

100 anys de Forestier a Barcelona (... el 2015!)

Jordi Díaz Callejo, un bon amic de Barchinona.cat, ens recorda que aquest any 2015 ha sigut l’any del centenari de l’arribada del gran jardiner-urbanista Jean Claude       Nicolàs Forestier a Barcelona, de la mà de Francesc Cambó i per col·laborar en l’enjardinament de la muntanya de Montjuïc.

No recordem haver vist cap acte commemoratiu al respecte durant aquest 2015, així que només podem esperar que se celebri algun acte de recordatori durant el proper any 2016, quan en farà cent dels seus primers projectes a Barcelona.

Mentrestant, us convidem a llegir l’article que Jordi Díaz ha publicat al seu blog Jardins i Patrimoni sobre la importància de Forestier i les seves realitzacions a la nostra ciutat.

Cliqueu aquí per llegir-lo.

El gonservats.

HISTORIADORS

 

Recordem Manuel Arranz (1946-1990)

Avui fa 25 anys que ens va deixar l’historiador i arxiver Manuel Arranz.

Manuel Arranz va desenvolupar les seves activitats professionals exercint com a professor universitari a la Facultat d’Econòmiques (UB) i a l’Institut de Ciències de l’Educació de Barcelona i també com a arxiver de l’Arxiu Municipal d’Esplugues de Llobregat, on va iniciar tota l’organització d’aquest arxiu. Com a historiador, va col·laborar amb el Museu d’Història de la Ciutat i en diversos estudis i projectes de l’Ajuntament de Barcelona. Del conjunt de la seva bibliografia, lamentablement no tant extensa com ens hauria agradat, destaquen les obres Mestres d’obres i fusters. La construcció a Barcelona en el segle xviii (1991) i La menestralia de Barcelona al segle xviii. Els gremis de la construcció  (2001), totes dues editades pòstumament.

Manuel Arranz va estar molt vinculat també a la història del Poblenou, exercint-hi un lideratge natural dins el seu moviment associatiu, essent un dels fundadors de l’Arxiu Històric del Poblenou (1976) i un dels recuperadors i fundadors de l’Ateneu Popular La Flor de Maig (1978), essent president d’ambues institucions. La biblioteca pública del Poblenou duu el nom de Manuel Arranz en homenatge a aquest historiador i arxiver.

Actualment, l’autoritat de Manuel Arranz és reconeguda en els aspectes centrals abordats per la recerca doctoral –el món dels mestres d’obres i fusters barcelonins en època moderna, l’evolució del sistema productiu i de les condicions de treball a partir del model gremial, etc.–, així com en l’àmbit de les realitzacions arquitectòniques i urbanístiques a cavall del barroc i el neoclassicisme a Barcelona i a la resta de Catalunya, influint en historiadors, economistes i arquitectes com James Amelang, Ernest Lluch o Josep Maria Montaner, entre d’altres.

Des de Barchinona.cat hem volgut recordar-lo i retre-li un homenatge. I hem pensat que la millor manera, la més coherent –i pensem que la més justa– era posar a l’abast de tots els historiadors i aficionats a la història de Barcelona una sèrie de recursos per donar-lo a conèixer, a ell i a la seva obra.

Així, en el nostre web, en l’apartat “Historiadors”, hem obert una pàgina dedicada a Manuel Arranz. En ella hi trobareu:

  • la seva biografia, redactada per l’historiador Ramon Grau;
  • la relació completa de la seva bibliografia, que en les properes setmanes enriquirem amb enllaços a repositoris on-line, localitzacions en biblioteques i materials disponibles en format pdf;
  • un conjunt de textos d’historiadors i gent que el va conèixer, recordant i valorant la figura de Manuel Arranz i la seva obra;
  • accés a documents personals de Manuel Arranz que poden ajudar a il·lustrar i a ampliar aspectes biogràfics i bibliogràfics.

A més, en el nostre cercador toponímic, hi teniu buidada la seva obra Mestres d’obres i fusters. La construcció a Barcelona en el segle xviii, en una indexació toponímica del volum feta per nosaltres mateixos, i en les properes setmanes hi afegirem també el buidatge d’altres obres seves.

Tot i que la producció de Manuel Arranz sigui curta en relació amb l'amplitud dels seus interessos i coneixements i del munt de treball que va fer, el seu mestratge o el seu suport va ser molt important per a molts historiadors que començaven. I és per aquesta raó que pensem que cal recordar-lo i reivindicar-lo.

Us convidem, doncs, a conèixer Manuel Arranz, a recordar-lo, a endinsar-vos en la seva obra. En aquests temps en què hi ha una gran vigència del concepte de memòria, pensem que és un deure, fins i tot com a ciutadans barcelonins, recordar tots aquells historiadors que ens han precedit i amb els que tenim un deute historiogràfic i intel·lectual per entendre i conèixer millor la història de Barcelona.

HISTORIADORS

 

Treballar amb Manuel Arranz

Els historiadors Reinald González i Francesc Caballé (Veclus S.L.) van treballar amb Manuel Arranz en un ambiciós projecte: l’estudi del conjunt d’edificis i fàbriques del barri d’Icària que s’havien d’enderrocar per a la construcció de la Vila Olímpica de Barcelona 92. A més, deu anys després de la desaparició d’Arranz, van ajudar a tirar endavant la publicació del corpus de la seva tesi doctoral, La menestralia de Barcelona al segle xviii. Els gremis de la construcció, editada per l’Arxiu Històric de la Ciutat i edicions Proa.

Tot això, i el tracte que van tenir amb Arranz i el record de la seva persona ens ho expliquen en un text que els hem demanat i que us convidem a llegir (cliqueu aquí).

RECURSOS

 

El mapa que mai no han deixat exposar a Catalunya

A través del facebook de la historiadora i arxivera Mercè Gras, hem sabut que la Biblioteca Nacional de España acaba de finalitzar la digitalització en alta resolució del mapa del Principat de Catalunya d’Ambroggio Borsano datat el 1687.

Es tracta del mapa de Catalunya més antic que es coneix a gran escala i constitueix una peça única en la que es proporciona detallada i abundant informació sobre la toponímia, la hidrografia i l’orografia, així com els límits de la divisió territorial en vegueries vigent en aquell moment.

Tot i que l’obra ja estava disponible a la Biblioteca Digital Hispánica, en breu podrà ser accessible en molt més alta resolució,  ja que la imatge existent serà substituïda per una de nova, producte d’aquest procés de digitalització dut a terme.

Aquest mapa de Borsano mai no l’han deixat exposar a Catalunya.

Des de Barchinona.cat hem demanat a Mercè Gras un text que ens expliqués qui va ser Borsano, quina és la importància d’aquest mapa i perquè mai no han permès d’exposar-lo a casa nostra. Si voleu llegir-lo, cliqueu aquí.

XARXES SOCIALS

 

Notícies i recomanacions

El grup de Facebook “L’Abans de Ciutat Vella”, coordinat per Daniel Venteo, ha arribat als 2.000 membres. Aquesta pàgina està oberta a totes aquelles persones i grups que puguin estar interessats en col·laborar i aportar imatges per al llibre L’Abans de Ciutat Vella, coeditat per Efadós i l’Ajuntament de Barcelona. Felicitats!

Us recomanem dos nous articles del blog Bereshit d’Enric H. March: “La història del circ a Barcelona: del segle xviii a l’any 1979” i “Barcelona subterrània”; i també l’article “Els jardins de la Casa Gibert (1861-1887)” d’Enric Comas en el seu blog La Barcelona oblidada.

En el blog De Santa Creu a Sant Pau, us recomanem un interessant article de la Maria Toldrà sobre Els objectes dels infants expòsits de l’Hospital de la Santa Creu, en dues parts: la primera sobre el sistema de gestió documental adoptat a l'Hospital durant el segle xv per fer el seguiment dels infants expòsits que hi ingressaven o eren lliurats a dida, i el segon, amb l’inventari dels objectes dels expòsits conservats.

XARXES

 

Veclus Heritage: la reivindicació del patrimoni històric

Des de Barchinona.cat entenem que l’estudi, la reflexió i la divulgació al voltant de la història de Barcelona no és completa sinó hi ha un grau de compromís per part dels que ens en considerem professionals.

En aquest sentit, ens permetem de recomanar-vos Veclus Heritage, el Facebook de l’empresa Veclus.
Si hi entreu, trobareu entrades sobre el patrimoni històric de la ciutat plenes de rigor, plenes d’informacions i imatges inèdites, fruit de gairebé 30 anys de feina apassionada dedicada a la història urbana de Barcelona sobre el terreny i en els arxius. I, en totes aquestes entrades, dotant-les de sentit, hi trobareu reflexions plenes d’esperit reivindicatiu i combatent en forma de comentaris o preguntes dirigides a tots nosaltres, als lectors, apel·lant-nos a què ens mullem.

És la reivindicació del patrimoni com a defensa de la història d’aquesta ciutat. Que és el mateix que dir de la defensa del que som perquè s’ha sigut. Veclus Heritage parteix de la convicció que només si tenim memòria del nostre passat i el defensem no caurem en oblits ni ens deixarem dur a autoenganys i desmemòries interessades en el present.

A Barchinona.cat ens considerem, en bona part, un esqueix de Veclus. És per això que us recomanem de totes totes aquesta eina de reflexió a la xarxa d’aquesta empresa germana.

XARXES

ARXIU FOTOGRÀFIC

 

L’Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya

Per a tots aquells que us agrada conèixer la història de Barcelona a través de la fotografia, des de Barchinona.cat volem començar el curs amb una bona recomanació: l’Arxiu Fotogràfic del CEC.
Aquest excel·lent arxiu conserva prop de 750.000 fotografies des de la dècada de 1860 fins a l’actualitat, configurant un dels arxius més importants de Catalunya pel que fa a fotografia històrica. Bona part de les imatges són de tot l’àmbit territorial català, i això inclou un excel·lent fons de fotografies de Barcelona al llarg de més de cent anys d’història.

L’Arxiu posa a disposició de consulta pública bona part del seu fons a través de la Memòria Digital de Catalunya i ofereix diversos serveis de consulta presencial, assessorament i reproducció.
Arxiu Fotogràfic del CEC. Carrer del Paradís, 10. Tel. 93.31523.11 arxiufotografic@cec.cat

BLOG

 

Felicitats a “Els meus cartellistes” pel seu tercer aniversari!

Celebrem que el 7 de setembre va fer 3 anys que va sortir a la llum “Els meus cartellistes”, un blog especialitzat en informacions, imatges i referències sobre cartells i cartellistes catalans o actius a Barcelona, a més d’altres notícies sobre disseny gràfic.

“Els meus cartellistes” és obra de Santi Barjau, doctor en Història de l’Art i conservador del Departament de Gràfics de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, que a més de ser un erudit en la matèria sap com divulgar el seu coneixement d’una manera clara, entenedora i atractiva.
Al llarg d’aquests tres anys, “Els meus cartellistes” ha ofert trenta-dues entrades originals, totes elles d’una extensió respectable, plenes de rigor i alhora amenes, a les quals ha afegit 11 entrades que ell anomena “especials” a l’inici de cada estació, on recull i a vegades amplia els textos més breus que acompanyen cadascuna de les “imatges del mes” que publica.

Des de Barchinona.cat felicitem a “Els meus cartellistes” pel seu tercer aniversari i, naturalment, us en recomanem la consulta.

RECURSOS

 

Quina alegria, cada vegada n’hi ha més!

Des de Barchinona.cat estem molt contents de veure que gairebé en cada butlletí us podem informar de nous recursos que ens ajuden a conèixer millor la història de Barcelona i a entendre la ciutat.

  • Fotografia a Catalunya. No fa gaires dies es va presentar aquest portal en línia que té com a objectiu divulgar i difondre el patrimoni fotogràfic històric i contemporani català, amb més de  1.500 fotografies, més de 300 recursos i una completa exposició virtual sobre el daguerrotip. Aquests continguts creixeran de forma contínua a partir de l'equip de redacció del web, en el que participen diverses institucions. No cal dir que, si hi entreu, podreu gaudir d’un gran nombre de fotografies antigues relacionades amb Barcelona.

  • Planificació urbana i prestació de serveis en el mapa de Cerdà de Barcelona. Per bé que és un recurs del 2011, nosaltres no en teníem coneixement fins que molt amablement la Dra. Montserrat Pallarés Barberà ens l’ha donat a conèixer. Es tracta d’una planimetria molt acurada on hi podreu trobar localitzats els límits, les illes i els carrers de Cerdà, així com la ubicació de les escoles, els mercats, els hospitals i els parcs i les seves àrees de servei i influència, per així poder analitzar el patró de localització i població atesa. Un recurs molt interessant per conèixer i valorar encara més l’obra d’aquest gran enginyer i urbanista. Aquest mapa ha sigut elaborat per Montserrat Pallarès i Jordi Duch amb el Harvard University Institute for Quantitative Social Sciences Center for Geographical Analysis.

  • Evolució urbana de Barcelona 1926, 1951, 1977. Realitzat pel mateix equip que el mapa anterior, en aquest hi trobareu el territori i els límits de Barcelona en aquests anys, i sobretot en relació amb la planificació de Cerdà.

  • Barcelona oculta. La rellevància del subsòl en una gran ciutat contemporània. Per primera vegada, Barcelona disposa d’un plànol complet del subsòl del seu conjunt urbà. Es tracta del mapa realitzat per Rosina Vinyes, del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC, en la seva tesi doctoral. Des de les xarxes de serveis i comunicació, fins als refugis i els soterranis públics i privats queden plasmats en el gran plànol realitzat per a aquesta tesi doctora, que ha de tenir per força una gran utilitat per al coneixement del desenvolupament de la ciutat. Des de Barchinona.cat us recomanem no només la consulta del plànol, sinó també tot el conjunt de la tesi, una veritable mirada a l’evolució històrica del subsòl barceloní.

BIBLIOTEQUES

 

Reobren dues biblioteques de Barcelona

En les darreres setmanes han obert de nou les portes les biblioteques Joan Miró i Les Corts-Miquel Llongueras de Barcelona per obres de millora. En tots dos casos s'ha aprofitat el tancament per incorporar el servei d'autopréstec, que dóna major autonomia a l'usuari en les gestions del préstec.

Des de Barchinona.cat us volem recordar que les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona tenen un gran fons bibliogràfic d’obres sobre història de Barcelona, des d’obres de divulgació fins a estudis erudits.

Tots en tenim alguna a prop de casa i ofereixen moltes facilitats de préstec i horaris.
Les biblioteques també formen part del nostre Estat del benestar, ens toca a nosaltres gaudir-les per mantenir-les.

RECURS

 

Nou cercador web de la Carta Arqueològica de Barcelona

Aquest estiu s’ha actualitzat la Carta Arqueològica de Barcelona, on destaca el seu nou cercador web, a través del qual ja es poden fer consultes més àmplies i acurades.

Us recomanem entrar a la pàgina principal de la Carta i gaudir de totes les millores que hi ha implantat el Servei d’Arqueologia de Barcelona.

RECURS DIGITAL

 

“Barcelona, darrera mirada”: el primer gran projecte en el que ha col·laborat Barchinona.cat

Barcelona, darrera mirada és un projecte multimedia elaborat per l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i el Departament de Sistemes d’Informació de l’ICUB que té com a objectiu mostrar una de las joies que custodia l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona: els Quarterons Garriga i Roca, un conjunt de plànols que retraten la Barcelona de mitjan segle xix, quan la ciutat encara mantenia la forma de ciutat envoltada de muralles, tot i que aquestes ja havien sigut enderrocades.



A Barchinona.cat ens hem encarregat de l'assessorament històric del projecte, de la redacció dels textos, de la recerca documental i fotogràfica i també de la vectorització cartogràfica dels plànols, és a dir, del seu redibuixat, i de l’elaboració de les capes temàtiques.

Hem format part d’un equip de més de quaranta professionals i estem més que satisfets del resultat final.

Voleu passejar-vos com mai no ho havieu fet abans per la Barcelona de mitjan segle xix?
Voleu comparar la Barcelona actual i la de fa 150 anys, carrer a carrer, illa a illa?
Voleu conèixer quins eren els seus principals edificis?
Voleu saber quins nous usos teníen molts dels convents de la ciutat?
Voleu saber quins carrers han desaparegut i quins han canviat de nom?
Voleu saber quants punts d’aigua i quants jardins tenia Barcelona el 1860?
Voleu conèixer els principals trets de la història i la societat d’aquella Barcelona?
Voleu fer un passeig impossible pels carrers de Barcelona com si fossiu un barceloní d’aquells temps?
Us convidem a visitar i a gaudir de Barcelona, darrera mirada.
I si voleu veure l’abast del projecte i de la feina feta, us convidem també a que veieu el making of. Cliqueu aquí per veure el vídeo.

Esperem que us agradi. Una abraçada,

Xavier Cazeneuve, Ana Shelly i Albert Cubeles
Barchinona.cat  

EXPOSICIÓ

 

Finalment, una exposició sobre la història de la Barcelona contemporània

S’ha obert l’espai MUHBA Oliva Artés amb l’exposició “Interrogant Barcelona. De la industrialització al segle XXI”, promoguda per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’àrea d’Hàbitat Urbà i l’Institut de Cultura de Barcelona a través del Museu d’Història de Barcelona.

“Interrogant Barcelona. De la industrialització al segle XXI”, a càrrec del MUHBA, vol oferir la visió històrica contemporània de Barcelona construint un fil històric narratiu a través de dotze àmbits basats en conceptes clau, acompanyats de textos, imatges i objectes.

Des de Barchinona.cat, celebrem l’obertura d’aquesta exposició, ja que serà la primera vegada que Barcelona tindrà un relat expositiu general estable sobre la seva història contemporània des dels temps de l’antiga exposició permanent del Museu d’Història de la Ciutat, que arribava fins el 1929. En una propera newsletter esperem oferir-vos-en la nostra ressenya.

RECURSOS ON-LINE

 

Accés on-line al catàleg de l’Arxiu Municipal

L'Arxiu Municipal de Barcelona ha donat un impuls al seu catàleg en línia, el primer recurs que permet la cerca, la consulta i la visualització dels documents creats pel govern municipal i l'administració de la ciutat, així com els procedents de fons i col·leccions privades.

Trobareu documents tan rellevants per la història de la ciutat com els llibres d'acords del Consell de Cent, plànols dels edificis més representatius de la ciutat o fotografies antigues de Barcelona, amb accés als fons dels centre d’arxiu de l’Arxiu Municipal: l’Arxiu Històric de la Ciutat, l’Arxiu Municipal Contemporani, l’Arxiu Fotogràfic i els 10 Arxius Municipals de Districte.

El catàleg permet accedir a la descripció de més de 305.000 documents i a la imatge digitalitzada de més de 42.000, entre fotografies, plànols, cartells i documents textuals.
Ara hi ha 912.000 imatges digitalitzades i la previsió és que creixi a un ritme d'unes 150.000 imatges cada any.

Cliqueu aquí per accedir a la consulta en línia.

PREMIS

 

Premi Bonaplata a l’exposició “Fabra i Coats fa museu”

L’exposició “Fabra i Coats fa museu. Objectes, paraules i imatges”, organitzada pel Museu d’Història de Barcelona, ha obtingut el Premi Bonaplata 2014 en la categoria Premi Especial de Patrimoni, en la modalitat de difusió.

Aquesta exposició, que es va inaugurar el 9 de maig del 2014 i es va poder visitar fins el 12 d’octubre a l’espai Joan Bota de l’antiga fàbrica Fabra i Coats de Barcelona, oferia un punt d’encontre entre el patrimoni cultural moble i immoble, la historiografia i les arts en la construcció del llegat històric de la ciutat, a partir dels nombrosos objectes i documents escrits i gràfics de l’antiga empresa Fabra i Coats.

“Fabra i Coats fa museu” ha sigut una exposició organitzada pel MUHBA, comissariada per Xavier Cazeneuve (Barchinona.cat) i que va comptar amb l’assessorament històric de Pere Colomer, la recerca fotogràfica de Marta Delclòs, el disseny de Marta Galí i Marta Oristrell, la documentació de Gerard Cunill i amb la col·laboració de l’Associació Amics de la Fabra i Coats.

El premi va ser concedit Ex-Aequo amb l’exposició “Sant Adrià, la fàbrica de la llum”, del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, comissariada per Francesc Muñoz i Jaume V. Aroca.

Accediu al dossier de prensa de l’exposició “Fabra i Coats fa museu”, clicant aquí.

RECURSOS DIGITALS

 

El volum “Ciutat de Barcelona” de Carreras Candi, digitalitzat per l’ICC

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, a través de la seva Cartoteca Digital, ofereix la possibilitat de consulta i descàrrega de còpies digitals dels 6 volums de la Geografia Digital de Catalunya dirigida per Francesc Carreras Candi, entre ells, el sisè volum, dedicat a la Ciutat de Barcelona, del qual ell mateix n’és l’autor, considerada una de les obres cabdals i de referència entre tots els historiadors d’aquesta ciutat.

Podeu consultar aquest recurs si cliqueu aquí.

NOTÍCIA LLARGAMENT ESPERADA

 

El Col·legi de Notaris de Catalunya, a través de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, ofereix l’accés digital al fons de 45 notaris del segle XIV

Dels més de 3.500 volums generats pels 197 notaris barcelonins que iniciaren la seva actuació abans de l’any 1451, se n’han digitalitzat 3.336, amb unes dates extremes que van de l’any 1296 al 1510.

Són gairebé 750.000 imatges, que converteixen el protocol medieval barceloní en l’arxiu digital de fons notarials històrics més important del món, tant per la seva quantitat com, sobretot, per la seva singularitat i antiguitat.

Inicialment, s’ofereixen els fons dels 45 primers notaris digitalitzats, equivalents a la meitat dels fedataris del segle XIV.

Es pot accedir a l’arxiu digital d’aquests fons notarials medievals des del web del Col·legi de Notaris de Catalunya.

Des de Barchinona.cat esperàvem de feia temps aquesta notícia, i la considerem una de les més importants dels últims anys pel que fa a la recerca històrica sobre Barcelona. Celebrem la feina feta fins ara i felicitem al Col·legi de Notaris de Catalunya per aquest projecte, encoratjant-lo per que ben aviat es posi a l’abast dels investigadors la resta de fons digitalitzats medievals, en tractar-se d’una documentació fonamental per a l’estudi històric de Barcelona, que ara pot ser accessible a tots els historiadors d’arreu del món.